niedziela, 21 czerwca 2020

Alkoholowa kukułka


Sycące, bardzo czekoladowe ciasto, dlatego też nie należy do nisko kalorycznych wypieków.
Mocno alkoholowe, idealne na wszelkie imprezy dla dorosłych :)
Nie jest przesłodzone, mimo warstw jest lekkie i puszyste.


Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z solą.
W osobnej misce miksujemy żółtka, dodajemy partiami cukier.
Następnie przesiewamy do miski resztę składników i delikatnie mieszamy.
Dodajemy ubite białka i łączymy je z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Pieczemy w formie 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170^C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu kroimy poziomo tak, by uzyskać dwa blaty.

Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
W osobnej misce miksujemy żółtka, dodajemy partiami cukier.
Następnie przesiewamy do miski resztę składników i delikatnie mieszamy.
Dodajemy ubite białka i łączymy je z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Pieczemy w formie 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170^C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Masa czekoladowa:
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki czystej wódki
Kawę zalać wodą.
W kąpieli wodnej rozpuścić  obie czekolady, cukry i dolać kawę.
Całość mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników.
Studzimy.
Na koniec dolewamy wódkę.

Masa śmietanowa:
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywno.
Pod koniec dodać cukier i płynną żelatynę.
Składanie ciasta:
  1. Blat kakaowy.
  2. 1/2 masy śmietanowej.
  3. Jasny blat-wierzch w stronę kremu.
  4. Masa czekoladowa.
  5. Blat kakaowy,
  6. Reszta masy śmietanowej.
  7. Dowolnie dekorujemy.


Ciasto porządnie schłodzić.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz