Deser dla miłośników popularnego napoju "Bubble Tea"-wersja na słodko.
Troszkę czasochłonny, ale dla efektu i smaku warto poświęcić ten czas :)
Warstwa waniliowa:
- 100 g drobnej tapioki
- 1 l mleka ( wedle uznania-kokosowe/krowie/migdałowe)
- 4 łyżek cukru
- cukier wanilinowy ( około 3 łyżek)
Mleko wlewamy do garnka razem z cukrem, wsypujemy kuleczki tapioki i moczymy około 2 godziny.
Po upływie tego czasu zagotowujemy na średnim ogniu, często mieszając.
Gdy masa nam zgęstnieje ( około 20-30 min od zagotowania) studzimy i przekładamy do miseczek.
Warstwa malinowa:
- 100 g drobnej tapioki
- 1,2 l mleka ( wedle uznania-kokosowe/krowie/migdałowe)
- 4 łyżek cukru
- cukier wanilinowy ( około 2 łyżek)
- 150 g malin (mrożone wcześniej rozmrozić)
Maliny blendujemy z cukrem ( cukier do smaku-u mnie około 2 łyżki)
Mleko wlewamy do garnka razem z musem i cukrem, wsypujemy kuleczki tapioki i moczymy około 2 godziny.
Po upływie tego czasu zagotowujemy na średnim ogniu, często mieszając.
Gdy masa nam zgęstnieje ( około 20-30 min od zagotowania) studzimy i przekładamy do miseczek na warstwę waniliową.
Mus mango:
- 400 g świeżego mango ( bez pestki i skórki, skrojone w kostkę)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 płatkiżelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
Mango rozdrabniamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny i cukier.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie 5 minut i dokładnie odciskamy.
Dodajemy do wrzątku i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wlewamy do mango i dokładnie łączymy.
Gotowy mus przekładamy na górę tapioki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz