środa, 4 grudnia 2019

Kokosowo-malinowa tapioka z mango




Deser dla miłośników popularnego napoju "Bubble Tea"-wersja na słodko.

Troszkę czasochłonny, ale dla efektu i smaku warto poświęcić ten czas :)








Warstwa waniliowa:

  • 100 g drobnej tapioki
  • 1 l mleka ( wedle uznania-kokosowe/krowie/migdałowe)
  • 4 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy ( około 3 łyżek)
Mleko wlewamy do garnka razem z cukrem, wsypujemy kuleczki tapioki i moczymy około 2 godziny.
Po upływie tego czasu zagotowujemy na średnim ogniu, często mieszając.
Gdy masa nam zgęstnieje ( około 20-30 min od zagotowania) studzimy i przekładamy do miseczek. 

Warstwa malinowa:

  • 100 g drobnej tapioki
  • 1,2 l mleka ( wedle uznania-kokosowe/krowie/migdałowe)
  • 4 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy ( około 2 łyżek)
  • 150 g malin (mrożone wcześniej rozmrozić)
Maliny blendujemy z cukrem ( cukier do smaku-u mnie około 2 łyżki)
Mleko wlewamy do garnka razem z musem i cukrem, wsypujemy kuleczki tapioki i moczymy około 2 godziny.
Po upływie tego czasu zagotowujemy na średnim ogniu, często mieszając.
Gdy masa nam zgęstnieje ( około 20-30 min od zagotowania) studzimy i przekładamy do miseczek na warstwę waniliową.

Mus mango:
  • 400 g świeżego mango ( bez pestki i skórki, skrojone w kostkę)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 płatkiżelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody
Mango rozdrabniamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny i cukier.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie 5 minut i dokładnie odciskamy.
Dodajemy do wrzątku i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wlewamy do mango i dokładnie łączymy.
Gotowy mus przekładamy na górę tapioki.

Dekorujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz