piątek, 20 grudnia 2019

Piwne ciasto



Ciasto na bazie ciemnego piwa, pokryte puszystym kremem.

Bardzo szybkie i smaczne.









Biszkopt :

  • 250 ml ciemnego piwa ( u mnie Guiness)
  • 250 g masła
  • 75 g ciemnego kakao
  • 350 g cukru
  • 140 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piwo podgrzać z masłem, aż się rozpuści.
Dodać kakao i cukier. Wymieszać.
Śmietanę porządnie rozmieszać trzepaczką z jajkami i cukrem wanilinowym.
Dodać do ciepłego piwa.
Wymieszać do połączenia się składników,
Do masy przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.
Masę przemieszać.
Piec w 180^C przez 45 minut ( do suchego patyczka)

Krem śmietankowy:
  • 300 g serka Philadelphia
  • 150 g cukru pudru
  • 125 ml śmietanki 30%
Serek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać śmietankę i porządnie całość ubić.

Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt.




                  SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz