Ciasto na bazie ciemnego piwa, pokryte puszystym kremem.
Bardzo szybkie i smaczne.
Biszkopt :
- 250 ml ciemnego piwa ( u mnie Guiness)
- 250 g masła
- 75 g ciemnego kakao
- 350 g cukru
- 140 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piwo podgrzać z masłem, aż się rozpuści.
Dodać kakao i cukier. Wymieszać.
Śmietanę porządnie rozmieszać trzepaczką z jajkami i cukrem wanilinowym.
Dodać do ciepłego piwa.
Do masy przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.
Masę przemieszać.
Piec w 180^C przez 45 minut ( do suchego patyczka)
Krem śmietankowy:
- 300 g serka Philadelphia
- 150 g cukru pudru
- 125 ml śmietanki 30%
Serek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać śmietankę i porządnie całość ubić.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz