Szybkie, smaczne i bardzo lekkie.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując.
Mąkę przesiewamy przez sitko do masy razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczemy w blaszce (najlepiej z klamrą) o wymiarach 21x32cm, w 175^ przez około pół godziny.
Po upieczeniu biszkopt wyciągamy do ostudzenia.
Chłodny wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania niebieskiej galaretki o smaku wieloowocowym
- niebieski barwnik
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Dorzucamy serki i galaretkę.
Miksujemy.
Do 1/3 masy dodajemy odrobinkę niebieskiego barwnika.
Dodatkowo:
- Okrągłe biszkopty
- 2 opakowania niebieskiej galaretki (zrobionej według instrukcji)
Dekoracja:
1.Biszkopt
2.Krem z dodatkiem barwnika
3.Wykładamy biszkopty jeden obok drugiego, lekko dociskając je do masy
4.Krem bez barwnika
5.Na wierzch wylewamy lekko stężałą galaretkę ( u mnie dodatkowo zatopione były mini pianki marshmallow i borówki)
6.Na samą górę dajemy ubitą śmietankę i dekorujemy.
Ciasto schładzamy w lodówce 2-3 godziny, a najlepiej zostawić na noc.
Pyszne! Najlepsze na drugi dzień po zrobieniu. Smakuje jak ptasie mleczko w którym jestem zakochana :)
OdpowiedzUsuń