środa, 22 lipca 2020

Ciasto Knoppers



Kto z nas nie lubi czekolady i orzechów?
Kto nie lubi szybkich przekąsek, a tym bardziej ciast bez pieczenia w sezonie letnim?
Dzisiaj serwuję ciasto w formie dużego batona "Knoppers" do dzielenia się z najbliższymi :)
Wafle przełożone dwoma warstwami z dodatkiem mleka w proszku, mięciutki karmel i polewa czekoladowa stanowią kompozycję idealną.
Ciasto jest bardzo słodkie, ale przepyszne.

Dodatkowo przygotować:
  • 2 wafle tortowe lub andruty

Warstwa karmelowa:
  • 80 g orzechów laskowych
  • 300 g kajmaku z puszki
  • 50 g masła orzechowego Crunchy
  • 4 łyżki mleka  w proszku
  • szczypta soli
Orzechy lekko posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Wystudzić.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę o wymiarach 11x20cm wyłożyć folią spożywczą.
Przełożyć masę i wyrównać.
Schłodzić w lodówce do czasu przygotowywania kolejnego kremu.


Warstwa nugatowa:
  • 60 g orzechów laskowych
  • 150 g Nutelli
  • 80 g kajmaku z puszki
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g mleka w proszku
  • 1 duża łyżka gorzkiego kakao
Orzechy lekko posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Wystudzić.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę wyłożyć do formy karmel.
Wyrównać.
Dociąć wafla tortowego na wymiar foremki.
Ułożyć go na masie i mocno docisnąć do kremu.
Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania kolejnej wastwy.

Warstwa mleczna:
  • 70 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 g mleka w proszku
  • 100 g miękkiego masła
Mleko zagotować z cukrem pudrem, aż się rozpuści. Wystudzić.
Masło utrzeć, a następnie dodać chłodne mleko.
 Wymieszać mikserem na niskich obrotach lub łyżką.
Na koniec dodać przesiane mleko w proszku.
Całość porządnie i szybko wymieszać, by nie powstały grudki.


Masę wyłożyć do formy..
Wyrównać.
Dociąć wafla tortowego na wymiar foremki.
Ułożyć go na masie i mocno docisnąć do kremu.

Polewa czekoladowa:
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 110 ml śmietanki 30%
Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na wafla wyłożyć 5 łyżek czekolady i rozprowadzić po całości.
Schłodzić przez 15 minut.

Gdy czekolada zastygnie, ciasto wyciągnij z formy "do góry nogami" tak, aby czekolada była na spodzie, a na górze znajdowała się warstwa karmelowa.
Na koniec trzeba oblać czekoladą z każdej strony.
(Jeśli czekolada za bardzo zgęstnieje, można dodać trochę kremówki i ponownie rozpuścić w kąpieli wodnej)
Schładzamy w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz