Pyszne, tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, podane z sosem pomidorowym .'
Najlepsze są na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się "przegryzą" :)
Potrzebne składniki:
- 800 g mielonej wieprzowiny
- 200 g ryżu białego
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 2 średniej wielkości kapusty białe
- 2 l bulionu drobiowego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
Ryż ugotować al dente. Wystudzić.
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor.
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać ryż, cebulę, przyprawy i 80 ml bulionu.
Porządnie wymieszać.
Ze środka kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć do dużego garnka z wrzątkiem.
Gotować, aż wierzchnie liście zmiękną. Następnie wyjąć te liście, które są miękkie, a resztę dalej gotować.
Po ugotowaniu kapusty odlać 150 ml wody z garnka.
Z liści wyciąć zgrubienia, nałożyć farsz i zawinąć jak krokieta.
Trzeba pamiętać, by farsz nie wychodzić z liścia, a gołąbek był ciasno zwinięty.
Czynność powtarzać do wykończenia przygotowanego farszu.
Gołąbki układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Zalać przygotowanym bulionem.
Piec w 190^C przez około 1,5 godziny. Podczas pieczenia przykryć z wierzchu folią aluminiową.
Sos pomidorowy:
- 1 duża cebula
- 150 ml wywaru z gotowanej kapusty
- 150 ml buliony drobiowego lub warzywnego
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę pszenną i lekko przesmażyć tak, by powstała zasmażka.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.
Dodajemy wywar z gotowanej kapusty lub bulion i blendujemy.
Dokładamy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Na koniec dodać zasmażkę i całość porządnie mieszamy.
Podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz