poniedziałek, 6 lipca 2020

Pieczone gołąbki z ryżem




Pyszne, tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, podane z sosem pomidorowym .'

Najlepsze są na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się "przegryzą" :)


Potrzebne składniki:
  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g ryżu białego
  • 2 duże cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 średniej wielkości kapusty białe
  • 2 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
Ryż ugotować al dente. Wystudzić.
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. 
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać ryż, cebulę, przyprawy i 80 ml bulionu.
Porządnie wymieszać.
Ze środka kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć do dużego garnka z wrzątkiem.
Gotować, aż wierzchnie liście zmiękną. Następnie wyjąć te liście, które są miękkie, a resztę dalej gotować.
Po ugotowaniu kapusty odlać 150 ml wody z garnka.

Z liści wyciąć zgrubienia, nałożyć farsz i zawinąć jak krokieta.
Trzeba pamiętać, by farsz nie wychodzić z liścia, a gołąbek był ciasno zwinięty.
Czynność powtarzać do wykończenia przygotowanego farszu.

Gołąbki układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Zalać przygotowanym bulionem.

Piec w 190^C przez około 1,5 godziny. Podczas pieczenia przykryć z wierzchu folią aluminiową.
 
Sos pomidorowy:
  • 1 duża cebula
  • 150 ml wywaru z gotowanej kapusty
  • 150 ml buliony drobiowego lub warzywnego
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę pszenną i lekko przesmażyć tak, by powstała zasmażka.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. 
Dodajemy wywar z gotowanej kapusty lub bulion i blendujemy.
Dokładamy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Na koniec dodać zasmażkę i całość porządnie mieszamy.
Podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz