Pyszna, wilgotna babka z marmoladą i borówkami.
Idealna na upały.
W przypadku, gdy lubimy ciasta z kremem możemy dodać więcej marmolady do środka lub udekorować kleksem bitej śmietany :)
Potrzebne składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2/3 szklanki cukru białego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- marmolada owocowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Miękkie masło ubijamy z cukrem na jasny krem.
Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.
Przesiewamy przez sitko obie mąki, budyń i proszek do pieczenia.
Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Na koniec dodajemy pianę z białek i deliktanie łączymy z masą.
Połowę ciasta wylewamy do formy, najlepiej silikonowej, dodajemy borówki i mieszamy je z masą tak, by były zanurzone.
Wykładamy marmoladę tak, by nie wychodziła na boki tylko była po środku.
Przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy w 170^C przez około godzinę, do suchego patyczka.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz