poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Babka z marmoladą


 Pyszna, wilgotna babka z marmoladą i borówkami.

Idealna na upały. 

W przypadku, gdy lubimy ciasta z kremem możemy dodać więcej marmolady do środka lub udekorować kleksem bitej śmietany :)


                                                     

Potrzebne składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2/3 szklanki cukru białego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • marmolada owocowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Miękkie masło ubijamy z cukrem na jasny krem.
Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.
Przesiewamy przez sitko obie mąki, budyń i proszek do pieczenia.
Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Na koniec dodajemy pianę z białek i deliktanie łączymy z masą.

Połowę ciasta wylewamy do formy, najlepiej silikonowej, dodajemy borówki i mieszamy je z masą tak, by były zanurzone.
Wykładamy marmoladę tak, by nie wychodziła na boki tylko była po środku.
Przykrywamy resztą ciasta.

Pieczemy w 170^C przez około godzinę, do suchego patyczka.

Smacznego :)                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz