Tarta z dowolnymi owocami na kruchym cieście i słodkim, budyniowym kremem tworzy idealne połączenie.
Ciasto idealne na lato, nie topi się w czasie upałów i nie trzeba go chować od razu do lodówki.
Polecam wykorzystać kwaśne owoce, np porzeczki lub maliny.
Składniki na kruchy spód:
- 1 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl cukru pudru
- 120 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- szczypta soli
Szybko zagniatamy wszystkie składniki tak, by nie zagrzać ciasta.
Owinąć folią i schłodzić pół godziny w lodówce.
Po tym czasie wyłożyć na formę do tart, uprzednio wysmarowaną masłem.
Nakłuć widelcem.
Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Piec w 190^C przez około 15 minut.
Składniki na krem budyniowy:
- 1 szkl mleka
- 1 szkl śmietanki 30%
- 1/3 szkl cukru białego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g białej czekolady
- 50 g masła
- szczypta soli
Mleko, kremówkę, ekstrakt, sól i masło umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu.
Dodać czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
Żółtka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i ponownie zmiksować.
Powoli wlać gorące mleko, cały czas mieszając.
Wstawić na średni ogień, cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje.
Lekko wystudzić.
Wyłożyć jeszcze gorące na ciasto.
Wierzch udekorować owocami.
*Na podpieczony spód można wyłożyć parę łyżek ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego do smarowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz