Lekka gorycz kawy przełamana kremem śmietankowy, a całość dopełniona gorzkim kakao.
Ciasto lekkie, delikatne i szybkie w przygotowaniu.
Dobrze sprawdzi się na każdą okazję.
Biszkopt czekoladowy (pieczemy dwa biszkopty takie same biszkopty lub jeden z podwójnych składników):
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Wlewamy olej i delikatnie całość mieszamy.
Ciasto wylewamy do blaszki (23x43cm) wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180^ przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Jeśli był pieczony jeden biszkopt z podwójnych składników musimy przekroić go na 2 blaty.
Krem śmietankowo-serowy:
- 250 g serka kremowego ( typu philadelphia)
- 500 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku
Krem kawowy:
- 300 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku
- 3 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
Poncz:
- Zaparzona kawa - najlepiej mocne espresso
- Likier kawowy
Dodatkowo:
- Okrągłe biszkopty
- Gorzkie kakao
SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt czekoladowy nasączyć likierem.
Wyłożyć połowę kremu śmietankowego i ułożyć na nim biszkopty namoczone kawą.
Przesiać na biszkopty gorzkie kakao.
Wyłożyć resztę kremu śmietankowego.
Przykrywamy drugim blatem czekoladowym i nasączamy go likierem kawowym.
Wykładamy krem kawowy.
Na wierz układamy biszkopty namoczone kawą.
Całość oprószamy mocno kakao.
Przed podaniem ciasto należy dobrze schłodzić.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz