Pięknie się prezentuje i oczywiście obłędnie smakuje.
Ciasto na blachę 23x23cm
Kulki kokosowe:
- 300 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 żółtka
- 100 g wiórków kokosowych
- 1-2 łyżeczki kaszy manny
Dodajemy aromat, cukier i żółtka.
Ugniatamy.
Wiórki malaksujemy lub blendujemy i łączymy z masą.
Na koniec dodajemy kasze mannę i całość porządnie ugniatamy.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Schładzamy w lodówce.
Kulki kokosowe możemy przygotować dzień wcześniej.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka i śmietanę. Porządnie miksujemy.
Do masy przesiewamy suche składniki i całość mieszamy.
Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i mleko.
Mieszamy.
Do blachy (23x23) wyłożonej papierem wylewamy jasne ciasto.
Robimy łyżką kleksy z ciemnego ciasta w równych odstępach i zatapiamy w nich kulki.
Pieczemy w 180^C około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu lub w mikrofalówce.
Studzimy.
Wlewamy do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
Krem wykładamy na wystudzone ciasto.
Wierzch posypujemy posypką lub gorzkim kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz