wtorek, 17 września 2019

Solony karmel



Pyszny, płynny solony karmel.
Idealny dodatek do deserów, lodów i ciast.
Jego zrobienie nie jest trudne, ale wymagające cierpliwości i skupienia.








  • 200 g cukru
  • 85 g zimnego masła
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli


Cukier wsypujemy do garnuszka o grubym dnie, podgrzewamy na średnim ogniu.
Gdy zacznie się rozpuszczać trzeba go często mieszać do całkowitego rozpuszczenia, uważając by go nie przypalić.
Kiedy nabierze bursztynowego koloru dodajemy zimne, pokrojone na kawałki masło i energicznie mieszamy do jego połączenia się z cukrem.
Do gorącego sosu wlewamy powoli i ostrożnie śmietankę. Karmel będzie się pienił.
Mieszamy delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego sosu karmelowego.
Całość gotujemy jeszcze około minuty na małym ogniu.
Na sam koniec dodajemy sól.
Gorący sos jest bardzo płynny, po ostygnięciu zgęstnieje.

Po całkowitym wystudzeniu karmel stanie się gęsty i ciągnący się.
Warto przechowywać go w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz