Delikatna rolada biszkoptowa przekładana kremem truskawkowym.
Dość szybka w przygotowaniu.
Truskawki można zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami.
Biszkopt na formę 26x40 cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier.
Do piany dorzucać po jednym żółtku.
Następnie przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszać rózgą lub szpatułką do masy.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka.
Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku.
Ostudzić.
Krem truskawkowy:
- 450 g truskawek
- 185 ml śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 15 g żelatyny (zalać wodą do jej przykrycia)
Żelatynę podgrzać do jej rozpuszczenia, uważając by nie zagotować.
Truskawki zblendować.
Żelatynę rozmieszać z kilkoma łyżkami musu i wlać do masy.
Delikatnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Powoli dodawać mus truskawkowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Ostudzony biszkopt rozwinąć.
Nałożyć krem truskawkowy i zwinąć z powrotem.
Schłodzić porządnie w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem ( u mnie lukier z dodatkiem czerwonego barwnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz