Pyszna, lekka, tradycyjna.
Ten wypiek jest już po części zapomniany przez wiele rodzin, nie gości już tak często na stołach jak kiedyś.
Przepis na ciasto parzone, które zawsze wychodzi i nie opada.
Ciasto parzone:
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło podgrzewamy w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Gdy ciasto będzie jednolite całkowicie studzimy.
Do zimnego wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy.
Na sam koniec wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i całość mieszamy do porządnego połączenia.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie blachy o wymiarach 25x 35 cm i pieczemy w 200^C przez około 25minut (do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu)
-Jeśli mamy dwie takie same blaszki możemy upiec oba blaty jednocześnie, trzeba tylko pamiętać żeby piec je na tej samej wysokości piekarnika
-Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy osobno, jedna po drugiej
Krem waniliowy:
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g )
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła
500 ml mleka podgrzewamy z solą i cukrem, w reszcie mieszamy żółtka i proszek budyniowy.
Gotujemy budyń.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy partiami chłodny budyń.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia wierzchu
Gotowy krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Przepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńChrupiące z kremowym nadzieniem
Smak jak z najlepszej cukierni! Jestem zakochana w tym przepisie
Dziękuje bardzo za komentarz i miłe słowa
Usuń