piątek, 27 marca 2020

Wytrawna tarta ze szpinakiem


Wytrawna tarta - u mnie serwowana na kolację.

Nadzienie ze szpinaku dopełnione wędzonym łososiem idealnie się komponuje ze sobą.
Polecam fanom wszelkich ciast i przekąsek na kruchym spodzie.



Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji.
Uformować kulkę i owinąć ją folią aluminiową.
Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej blaszki o średnicy 26cm.
Dokładnie docisnąć do ścianek.
Nadmiar ciasta z brzegów odciąć, na spodzie zrobić delikatnie otwory widelcem.
Schłodzić ponownie 20 minut w lodówce.
Po tym czasie podpiec w 200^C przez 15 minut.

Farsz:
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1/2 kostki sera ( feta lub dowolny pleśniowy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • starty ser mozarella
  • starta ser gouda
  • wędzony łosoś
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
Szpinak przerzucić do garnka.
Dodać do niego sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do farszu dorzucić ser feta, mozarellę i pokrojonego łososia.
Całość doprawić do smaku.

Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty. 
Wierzch posypać tartą goudą.


Piec w 200^C przez pół godziny, do ścięcia się
farszu.



Smacznego :)

2 komentarze: