Nadzienie ze szpinaku dopełnione wędzonym łososiem idealnie się komponuje ze sobą.
Polecam fanom wszelkich ciast i przekąsek na kruchym spodzie.
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji.
Uformować kulkę i owinąć ją folią aluminiową.
Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej blaszki o średnicy 26cm.
Dokładnie docisnąć do ścianek.
Nadmiar ciasta z brzegów odciąć, na spodzie zrobić delikatnie otwory widelcem.
Schłodzić ponownie 20 minut w lodówce.
Po tym czasie podpiec w 200^C przez 15 minut.
- 1 opakowanie szpinaku
- 1/2 kostki sera ( feta lub dowolny pleśniowy)
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- starty ser mozarella
- starta ser gouda
- wędzony łosoś
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
Szpinak przerzucić do garnka.
Dodać do niego sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do farszu dorzucić ser feta, mozarellę i pokrojonego łososia.
Całość doprawić do smaku.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Wierzch posypać tartą goudą.
Piec w 200^C przez pół godziny, do ścięcia się
farszu.
Smacznego :)
farszu.
Smacznego :)
Ze szpinakiem najlepsze tarty wychodzą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za komentarz :)
Usuń