Dla miłośników pizzy, na potkania towarzyskie lub zwykłą kolacje.
Pizzerinki z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące i smaczne.
Cieniutkie ciasto i dowolne dodatki.
Bardzo polecam !:)
Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kulki i rozkładamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozpłaszczamy i nadajemy kształt palcami.
Sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 250 ml passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów z puszki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
- bazylia, oregano
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlewamy pomidory, dodajemy wszystkie przyprawy do smaku i całość dusimy na średnim ogniu około 15 minut.
Sosem smarujemy spód pizzerinek.
Na wierzch dajemy ulubione składniki i posypujemy serem.
Pieczemy 20 minut w 200^C.
Smacznego :)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj na kolację i powiem tyle - mięciutki środek, chrupiące ciasto!
Bardzo polecam i na pewno będę wracać do przepisu
Dziękuje za miłe słowa :)
Usuń