Miękki i puszysty a zarazem mokry, dosłodzony bezą :)
Polecam spróbować-jest przepyszny, a przy okazji obłędnie wygląda!
Dla osób dla których sernik nie może być bez rodzynek-można spokojnie je dorzucić, wyjdzie bez problemu :)
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodać jajko, żółtka, cukier i sól.
Zagnieść na jednolitą masę.
Z ciasta uformować kulkę i owinąć ją folią.
Schłodzić w lodówce przez godzinę
Blachę, najlepiej z odpinaną obręczą, o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto na spód i boki formy. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180^ przez 10 minut 9 do lekkiego podpieczenia).
Składniki na masę serową:
- 1,2 kg twarogu sernikowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Zmiksować, tylko do połączenia się.
Mieszać niezbyt długo, by nie napowietrzać niepotrzebnie masy.
Wylać do podpieczony spód.
Piec 50-55 minut w 180^C.
Chwilę przed końcem tego czasu pieczenia trzeba przygotować bezę.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier.
Gorący sernik wyjąć z piekarnika.
Wyłożyć na niego pianę z białek.
Piec 15 minut w 180^C.
Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić na 15 minut w środku.
Po tym czasie piekarnik uchylić, a sernik pozostawić w środku do całkowitego wystudzenia.
Pod czas procesu studzenia, na cieście będą wytwarzać się kropelki rosy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz