poniedziałek, 25 maja 2020

Schab w cebulowym gulaszu

Miękki, rozpadający się schab w aromatycznym gulaszu z warzywami.
Długo duszony sprawia, że mięsko przesiąka smakami.
Można dodać dowolne składniki , np. paprykę lub pieczarki.




Lista składników:

  • 5 plastrów schabu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 dużych, białych cebul
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • marchewka 
  • ogórki konserwowe

Cebulę kroimy w drobne piórka, następnie podsmażamy na tłuszczu.
Dodajemy sól, pieprz i papryki.
Lekko twardą cebulkę przekładamy do garnka lub głębokiej patelni.


Mięso rozbijamy, doprawiamy i obtaczamy w mące pszennej.
Obsmażamy na patelni z obu stron do zarumienienia i dorzucamy je do cebuli.

Zalewamy przygotowanym bulionem i całość dusimy około 40 minut, dolewając co jakiś czas wody.
Dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości.
Gdy mięso jest miękkie dorzucamy skrojone w plasterki ogórki konserwowe i doprawiamy do smaku.
Pod sam koniec dodajemy sos sojowy, teriyaki i dolewamy śmietankę.


U mnie schab podany z ziemniaczkami z koperkiem i duszoną białą kapustą :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz