Długo duszony sprawia, że mięsko przesiąka smakami.
Można dodać dowolne składniki , np. paprykę lub pieczarki.
Lista składników:
- 5 plastrów schabu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 dużych, białych cebul
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 4 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- marchewka
- ogórki konserwowe
Dodajemy sól, pieprz i papryki.
Lekko twardą cebulkę przekładamy do garnka lub głębokiej patelni.
Mięso rozbijamy, doprawiamy i obtaczamy w mące pszennej.
Obsmażamy na patelni z obu stron do zarumienienia i dorzucamy je do cebuli.
Zalewamy przygotowanym bulionem i całość dusimy około 40 minut, dolewając co jakiś czas wody.
Dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości.
Gdy mięso jest miękkie dorzucamy skrojone w plasterki ogórki konserwowe i doprawiamy do smaku.
U mnie schab podany z ziemniaczkami z koperkiem i duszoną białą kapustą :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz