Pyszne, wilgotne ciasteczka nadziewane nutellą.
Kruche i mocno czekoladowe.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszne.
Podana porcja wystarcza na około 15 ciastek.
- 110-120 g nutelli
- 115 g miękkiego masła
- 40 g cukru
- 90 g jasnego cukru brązowego typu muscovado ( można zastąpić 70 g cukru zwykłego)
- 1 łyżeczka aromatu z wanilii
- 1 jajko
- 140 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 3 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nutellę wykładać po łyżeczce na papier do pieczenia ( łyżeczka na 1 ciasteczko).
Włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodać aromat i jajko. Wymieszać.
Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Zmiksować do połączenia składników.
Z ciasta formować placuszki , na środek dać zamrożoną porcję nutelli.
Trzeba je dokładnie owinąć ciastem formując kulki.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach.
Piec w 170^ przez około 10 minut.
*Jeśli ciasto będzie zbyt klejące możne je lekko oprószyć mąką pszenną.
*Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie można schłodzić je w lodówce,
*Jeśli ciasteczka nie spłaszczą się podczas pieczenia, należy chwilę przed ich wyjęciem zgnieść je lekko łyżką.
Smacznego. :)
Zachęcam do przesyłania zdjęć wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz