wtorek, 3 września 2019

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym



Połączenie puszystego, truskawkowego kremu z mocno czekoladowym spodem. Obłędne połączenie, które warto spróbować.














Czekoladowy biszkopt:

  • 130g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125ml kefiru
  • 125ml zaparzonej kawy 
  • 60ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka aromatu wanilii
  • 1 jajko
  • 180g brązowego cukru 
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

Rózgą (lub mikserem na najniższych obrotach) roztrzepać kefir, olej, jajko, kawę i cukier.
Do masy przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 23cm (najlepiej z odpinaną obręczą) wyłożyć papierem i przelać ciasto, które jest rzadkie. 
Piec w temperaturze 180^C przez około 30 minut, do suchego patyczka. 
Jeśli biszkopt wyrośnie ,,z górką" należy odciąć ją i wyrównać ciasto.

Mus truskawkowy:

  • 450g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70g cukru
  • 12g żelatyny-namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody 
  • 400ml śmietanki 30%-musi być mocno schłodzona 
Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku. Całość podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować blenderem.
Do gorącego musu dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Dodać mus truskawkowy i delikatnie wmieszać szpatułką .

Bita śmietana: - ubić ją po stężeniu musu truskawkowego na biszkopcie
  • 250ml śmietanki 30%-musi być mocno schłodzona
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Dodatkowo:
  • Liker truskawkowy lub napar herbaciany
  • Mus truskawkowy, świeże truskawki, mięta
  • Czekolada, ciasteczka

Wykonanie/składanie ciasta:

Czekoladowy biszkopt włożyć do formy, na ciasto wylać tężejący mus truskawkowy.
Schłodzić .
Następne wyłożyć bitą śmietanę i ozdobić wedle uznania.
Ciasto przed podaniem mocno schłodzić w lodówce.


WAŻNE UWAGI!
  • Boki formy w trakcie składania ciasta warto obłożyć folią spożywczą, aby uniknąć odbarwienia się musu.



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz