Połączenie puszystego, truskawkowego kremu z mocno czekoladowym spodem. Obłędne połączenie, które warto spróbować.
Czekoladowy biszkopt:
- 130g mąki pszennej
- 40g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125ml kefiru
- 125ml zaparzonej kawy
- 60ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka aromatu wanilii
- 1 jajko
- 180g brązowego cukru
Rózgą (lub mikserem na najniższych obrotach) roztrzepać kefir, olej, jajko, kawę i cukier.
Do masy przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 23cm (najlepiej z odpinaną obręczą) wyłożyć papierem i przelać ciasto, które jest rzadkie.
Piec w temperaturze 180^C przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Jeśli biszkopt wyrośnie ,,z górką" należy odciąć ją i wyrównać ciasto.
Mus truskawkowy:
- 450g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70g cukru
- 12g żelatyny-namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody
- 400ml śmietanki 30%-musi być mocno schłodzona
Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku. Całość podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować blenderem.
Do gorącego musu dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Dodać mus truskawkowy i delikatnie wmieszać szpatułką .
Bita śmietana: - ubić ją po stężeniu musu truskawkowego na biszkopcie
- 250ml śmietanki 30%-musi być mocno schłodzona
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Dodatkowo:
- Liker truskawkowy lub napar herbaciany
- Mus truskawkowy, świeże truskawki, mięta
- Czekolada, ciasteczka
Wykonanie/składanie ciasta:
Czekoladowy biszkopt włożyć do formy, na ciasto wylać tężejący mus truskawkowy.
Schłodzić .
Następne wyłożyć bitą śmietanę i ozdobić wedle uznania.
Ciasto przed podaniem mocno schłodzić w lodówce.
WAŻNE UWAGI!
- Boki formy w trakcie składania ciasta warto obłożyć folią spożywczą, aby uniknąć odbarwienia się musu.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz