Deser idealny dla smakoszy kawowych smakolyków.
Lekka panna cotta przełożona mocną w smaku galaretką, a na górze puszysta bita śmietana.
Z podanej ilość wychodzą 4 porcje w filiżance 250ml.
- 1 łyżeczka żelatyny - namoczona w łyżce zimnej wody
- 125 ml mleka
- 125 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt wlać do garnuszka.
Całość podgrzać i doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia .
Masę przelać do filiżanek.
Wystudzić i wstawić do lodówki.
Galaretka z espresso:
- 2 łyżeczki żelatyny - zalać 2 łyżkami wody
- 120 ml gorącej wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki likieru amaretto lub kawowego
Wodę, kawę, cukier i likier wlać do garnuszka.
Całość zagotować i zdjąć z ognia.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Wystudzić.
Chłodną galaretkę przelać na stężałą panna cottę.
Bita śmietana - ubić po zastygnięciu galaretki:
Wyłożyć na deser.
Deserek oprószyć gorzkim kakao.
Udekorować wedle uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz