środa, 11 września 2019

Tort kokosowo-truskawkowy




Pyszny tort czekoladowy, przekładany puszystym kremem truskawkowym, a pomiędzy blat kokosowy.

Całość uzupełniona o konfiturę truskawkową i likier truskawkowy.













Biszkopt czekoladowy-pieczemy dwa biszkopty lub jeden z podwojonych składników:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić .
Jajka ubić z cukrem, dodać czekoladę i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy (najlepiej szpatułką).
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180^ przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu  wyjąć z formy i wystudzić.
Górę biszkoptu ściąć na równo.

Blat kokosowy-pieczemy dwa blaty kokosowe (składniki podane na jedną porcję):

  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 120 g wiórków kokosowych
Białka ubić z cukrem  na puszystą pianę.
Dodać wiórki kokosowe i wmieszać szpatułką.
Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.
Piec w temperaturze 180^ przez około 20 minut.

Krem truskawkowy-do obkładania boków ciasta należy później zrobić drugą, taką samą porcję z podanej ilości składników:

  • 400 g truskawek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić) 
  • 3 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4,5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%

Żelatynę zalać 9 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do truskawek dodać oba cukry.
Zmiksować blenderem na mus.
Napęczniałą żelatynę podgrzać do jej rozpuszczenia. Nie wolno dopuścić do jej zagotowania. 
Wlać do musu i wymieszać.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać truskawki i delikatnie wmieszać do masy.
Odstawić do lodówki. 

Krem śmietankowy:
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Dodatkowo:
  • konfitura truskawkowa
  • likier truskawkowy (opcja alkoholowego ponczu)
  • likier amaretto do deserów (opcja bezalkoholowego ponczu)
  • ozdoby do dekoracji tortu
SKŁADANIE TORTU:

Ciasto najlepiej składać w tortownicy z obręczą.
Biszkopt czekoladowy nasączyć likierem, posmarować cienko konfiturą truskawkową i wyłożyć część kremu truskawkowego.
Przykryć blatem kokosowym, nasączyć i nałożyć grubszą warstwę konfitury.
Wyłożyć całość kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem kokosowym. 
Nasączyć ponczem, posmarować cienko konfiturą i rozsmarować krem truskawkowy. 
Całość przykryć biszkoptem czekoladowym.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Po upływie pół godziny należy przygotować krem truskawkowy według tego samego przepisu i dokładnie obłożyć schłodzony tort.
Udekorować wedle uznania. 
Wstawić do lodówki na całą noc. 






 SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz