Pyszny tort czekoladowy, przekładany puszystym kremem truskawkowym, a pomiędzy blat kokosowy.
Całość uzupełniona o konfiturę truskawkową i likier truskawkowy.
Biszkopt czekoladowy-pieczemy dwa biszkopty lub jeden z podwojonych składników:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać czekoladę i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy (najlepiej szpatułką).
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180^ przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
Górę biszkoptu ściąć na równo.
Blat kokosowy-pieczemy dwa blaty kokosowe (składniki podane na jedną porcję):
- 3 białka
- 120 g cukru
- 120 g wiórków kokosowych
Dodać wiórki kokosowe i wmieszać szpatułką.
Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.
Piec w temperaturze 180^ przez około 20 minut.
Krem truskawkowy-do obkładania boków ciasta należy później zrobić drugą, taką samą porcję z podanej ilości składników:
- 400 g truskawek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić)
- 3 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4,5 łyżeczek żelatyny w proszku
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
Żelatynę zalać 9 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do truskawek dodać oba cukry.
Zmiksować blenderem na mus.
Napęczniałą żelatynę podgrzać do jej rozpuszczenia. Nie wolno dopuścić do jej zagotowania.
Wlać do musu i wymieszać.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać truskawki i delikatnie wmieszać do masy.
Odstawić do lodówki.
Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- konfitura truskawkowa
- likier truskawkowy (opcja alkoholowego ponczu)
- likier amaretto do deserów (opcja bezalkoholowego ponczu)
- ozdoby do dekoracji tortu
SKŁADANIE TORTU:
Ciasto najlepiej składać w tortownicy z obręczą.
Biszkopt czekoladowy nasączyć likierem, posmarować cienko konfiturą truskawkową i wyłożyć część kremu truskawkowego.
Przykryć blatem kokosowym, nasączyć i nałożyć grubszą warstwę konfitury.
Wyłożyć całość kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem kokosowym.
Nasączyć ponczem, posmarować cienko konfiturą i rozsmarować krem truskawkowy.
Całość przykryć biszkoptem czekoladowym.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Po upływie pół godziny należy przygotować krem truskawkowy według tego samego przepisu i dokładnie obłożyć schłodzony tort.
Udekorować wedle uznania.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz