Do mojego przepis do sosu dodaję śmietanę - a jest to kwestia sporna z oryginalnym przepisem na Carbonarę, mimo wszystko mam nadzieję że zasmakuje :)
Składniki na 2 porcje:
- około 400 g makaronu
- 4 żółtka
- 200 g śmietany 30%
- 70 g startego parmezanu
- boczek ile kto lubi ( u mnie ok 500 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Boczek wysmażyć na głębokiej patelni do momentu, aż będą chrupiące.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić i jeszcze gorący wrzucić do bekonu.
Dodać oliwę i chwilkę podsmażyć.
Trzepaczką porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji śmietanę, żółtka, sól i pieprz.
Sos wlać do makaronu.
Mieszać, aż sos zacznie lekko gęstnieć ( trzeba uważać żeby nie zrobić jajecznicy!). Sos musi być płynny i kremowy.
Jak dla mnie najlepszy przepis, bardzo kremowy sos
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Basia
Dziękuję za miłą opinię :)
Usuń