Sycące, bardzo czekoladowe ciasto, dlatego też nie należy do nisko kalorycznych wypieków.
Mocno alkoholowe, idealne na wszelkie imprezy dla dorosłych :)
Nie jest przesłodzone, mimo warstw jest lekkie i puszyste.
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z solą.
W osobnej misce miksujemy żółtka, dodajemy partiami cukier.
Następnie przesiewamy do miski resztę składników i delikatnie mieszamy.
Dodajemy ubite białka i łączymy je z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Pieczemy w formie 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170^C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu kroimy poziomo tak, by uzyskać dwa blaty.
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
W osobnej misce miksujemy żółtka, dodajemy partiami cukier.
Następnie przesiewamy do miski resztę składników i delikatnie mieszamy.
Dodajemy ubite białka i łączymy je z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Pieczemy w formie 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170^C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Pieczemy w formie 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170^C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Masa czekoladowa:
- 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki czystej wódki
Kawę zalać wodą.
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, cukry i dolać kawę.
Całość mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników.
Studzimy.
Na koniec dolewamy wódkę.
Masa śmietanowa:
- 800 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywno.
Pod koniec dodać cukier i płynną żelatynę.
Składanie ciasta:
- Blat kakaowy.
- 1/2 masy śmietanowej.
- Jasny blat-wierzch w stronę kremu.
- Masa czekoladowa.
- Blat kakaowy,
- Reszta masy śmietanowej.
- Dowolnie dekorujemy.
Ciasto porządnie schłodzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz