wtorek, 2 czerwca 2020

Truskawkowa karpatka



Ciasto karpatkowe przełożone kremem
 truskawkowym i tradycyjnym waniliowym.

Puszyste, lekkie blaty ciasta oprószone cukrem pudrem - idealne do niedzielnej kawy :)



Ciasto parzone:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
Masło podgrzewamy w rondelku z wodą i solą do zagotowania. 
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Gdy ciasto będzie jednolite całkowicie studzimy.
Do zimnego wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy.
Na sam koniec wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i całość mieszamy do porządnego połączenia.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie blachy o wymiarach 25x 35 cm i pieczemy w 200^C przez około 25minut (do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu)

-Jeśli mamy dwie takie same blaszki możemy upiec oba blaty jednocześnie, trzeba tylko pamiętać żeby piec je na tej samej wysokości piekarnika
-Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy osobno, jedna po drugiej


Krem truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 600 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Truskawki blendujemy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Do śmietanki dodajemy mus i delikatnie miksujemy.
Następnie powoli wlewamy wystudzoną żelatynę.
Krem chłodzimy w lodówce przez 15-20 minut. 


Krem waniliowy:

  • 350 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g )
  • 1 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
300 ml mleka podgrzewamy z solą i cukrem, w reszcie mieszamy żółtka i proszek budyniowy. 
Gotujemy budyń.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy partiami chłodny budyń.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.



Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia wierzchu
Gotowy krem truskawkowy wykładamy na blat ciasta, następnie dajemy waniliowy i rozsmarowujemy go. Przykrywamy drugim ciastem.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz