Ciasto karpatkowe przełożone kremem
truskawkowym i tradycyjnym waniliowym.
Puszyste, lekkie blaty ciasta oprószone cukrem pudrem - idealne do niedzielnej kawy :)truskawkowym i tradycyjnym waniliowym.
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło podgrzewamy w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Gdy ciasto będzie jednolite całkowicie studzimy.
Do zimnego wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy.
Na sam koniec wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i całość mieszamy do porządnego połączenia.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie blachy o wymiarach 25x 35 cm i pieczemy w 200^C przez około 25minut (do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu)
-Jeśli mamy dwie takie same blaszki możemy upiec oba blaty jednocześnie, trzeba tylko pamiętać żeby piec je na tej samej wysokości piekarnika
-Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy osobno, jedna po drugiej
Krem truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 600 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Truskawki blendujemy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do śmietanki dodajemy mus i delikatnie miksujemy.
Następnie powoli wlewamy wystudzoną żelatynę.
Krem chłodzimy w lodówce przez 15-20 minut.
- 350 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g )
- 1 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
300 ml mleka podgrzewamy z solą i cukrem, w reszcie mieszamy żółtka i proszek budyniowy.
Gotujemy budyń.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy partiami chłodny budyń.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia wierzchu
Gotowy krem truskawkowy wykładamy na blat ciasta, następnie dajemy waniliowy i rozsmarowujemy go. Przykrywamy drugim ciastem.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz