wtorek, 9 czerwca 2020

Ciasteczka z Nutellą i orzechami






Kruche ciasteczka dla miłośników czekoladowych słodkości.

Przepełniona orzechami sprawiają, że są chrupiące.





Składniki:

  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 115 g miękkiego masła
  • 115 g miękkiej Nutelli
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanych orzechów ( u mnie włoskie)
  • 1/4 łyżeczki soli
W misce utrzeć miękkie masło razem z Nutellą i solą.
Stopniowo dodawać cukier.
Wbić jajko, wlać aromat i utrzeć.
Następnie przesiać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
Zmiksować na niskich obrotach.
Wsypać orzechy i całość przemieszać.

Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczając je dłonią.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180^C przez około 15 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.




*Dodatkowo spód ciasteczek oblałam roztopioną gorzką czekoladą*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz