Kruche ciasteczka dla miłośników czekoladowych słodkości.
Przepełniona orzechami sprawiają, że są chrupiące.
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 115 g miękkiego masła
- 115 g miękkiej Nutelli
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu z wanilii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka posiekanych orzechów ( u mnie włoskie)
- 1/4 łyżeczki soli
W misce utrzeć miękkie masło razem z Nutellą i solą.
Stopniowo dodawać cukier.
Wbić jajko, wlać aromat i utrzeć.
Następnie przesiać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Zmiksować na niskich obrotach.
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczając je dłonią.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180^C przez około 15 minut.
Po upieczeniu studzić na kratce.
*Dodatkowo spód ciasteczek oblałam roztopioną gorzką czekoladą*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz