Każdy ma swój... sprawdzony... idealny i najlepszy na świecie...
Bywa tak, że często przekazywany z pokolenia na pokolenie i dlatego zaprezentuję Wam mój :)
Połączenie kruchego ciasta, jabłek z cydrem i puszystej bezy.. dla mnie marzenie
Zachęcam bardzo do spróbowania, może też się w nim zakochacie i będziecie wracać do niego.
Zachęcam również do wyrażania opinii na podany przepis :)
- 5 żółtek
- 420 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki porządnie zagnieść na jednolitą masę.
2/3 ciasta wyłożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24x24 ( najlepiej z odpinaną obręczą) .
Nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 180^C.
1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce.
Nadzienie jabłkowe:
- 1,2 kg słodkich jabłek
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- kisiel wiśniowy
- 300 ml cydru
- 3 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Podsmażamy je na maśle, dodajemy oba cukry.
Gdy będą miękkie wlewamy 250 ml cydru i dusimy około 5 minut.
W pozostałym alkoholu rozrabiamy kisiel i dodajemy go do jabłek.
Całość zostawiamy na palniku jeszcze parę minut często mieszając.
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
Pod koniec dodajemy partiami cukier.
Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując.
Dolewamy sok z cytryny, mieszamy.
Na podpieczony spód wylewamy ciepłą masę jabłkową. Wyrównujemy.
Wykładamy sztywną bezę.
Na wierzch ścieramy schłodzoną resztę ciasta.
Pieczemy w 180^c przez około 30-40 minut ( w zależności od mocy piekarnika- wierzch ciasta musi się ładnie zrumienić ).
Smacznego :)
Aż mi się przypomniało, jak za dzieciaka zajadałem się szarlotką :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu, zapach roznoszący się po domu... i smak tez mam nadzieje...przypomni lata dzieciństwa :)
Usuńczy do bezy moge uzyc budyn czekoladowy?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie tak... ale smak będzie zupełnie inny i nie gwarantuję, że będzie dobrze smakować w połączeniu z jabłkami
UsuńCiasto wyszło super, każdy kto go spróbował był wniebowzięty. Od dzisiaj jest moim numerem jeden :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, dziękuje, dziękuje :D
UsuńCiesze się, że zasmakowało