Ciasto wilgotne i dość delikatne w smaku.
Forma 21x32 cm
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Podsmażamy je na maśle, aż puszczą sok.
Dodajemy galaretki, cukier i cynamon i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu.
Studzimy.
Biszkopt: ( Pieczemy dwa takie same biszkopty):
- 6 jajek
- 170 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 1/2 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy żółtka i całość miksujemy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dolewamy olej.
Całość delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką.
Biszkopt wylewamy na formę 21x32 cm wyłożoną papierem.
Pieczemy w 180^C przez około 20 minut do suchego patyczka.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g masy kajmakowej
- 200 g miękkiego masła
Odlewamy szklankę mleka, w której mieszamy dokładnie żółtka, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka wstawiamy na średni ogień.
Na wrzące mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń.
Studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy partiami budyń i kajmak.
Miksujemy.
Bita śmietana:
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Pod koniec dodajemy śmietan-fixy i miksujemy do sztywności kremówki.
SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt można nasączyć herbatą, sokiem z cytryny lub cytrynówką.
Wykładamy połowę tężejące masy jabłkowej.
Następnie większą część kremu budyniowego.
Przykrywamy biszkoptem (można nasączyć).
Wykładamy resztę masy jabłkowej, a na nią resztę kremu.
Ciasto wyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuńBiszkopt wilgotny i treściwy, taki jak lubie najbardziej !
Dziękuje za przepis!
Pozdrawiam, Basia