środa, 20 listopada 2019

Trybowane udka w BBQ





Danie dla osób nie lubiących udek z kurczaka na których trzeba "szukać mięska".

Całość obtoczona w słodkim sosie BBQ i wyczuwalną papryką wędzoną.







Składniki:

  • około 1 kg trybowanych udek z kurczaka
  • 5-6 łyżek łagodnego ketchupu
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 2-3 łyżki mielonej, wędzonej papryki
  • 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 2-3 płaskie łyżki soli
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • olej do podsmażenia
Ketchup łączymy z przecierem i powidłami.
Dodajemy przyprawy. 
Do marynaty dodajemy  trybowane udka i całość porządnie mieszamy tak, by całe mięsko  było pokryte.

Mięsko będzie najlepsze jeśli zostawimy je w marynacie na całą noc.

Podsmażamy na oleju z obu stron do zamknięcia mięsa. 
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 250^C przez około 40 minut.




U mnie podane z pieczonymi ziemniakami w ziołach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz