Danie dla osób nie lubiących udek z kurczaka na których trzeba "szukać mięska".
Całość obtoczona w słodkim sosie BBQ i wyczuwalną papryką wędzoną.
Składniki:
- około 1 kg trybowanych udek z kurczaka
- 5-6 łyżek łagodnego ketchupu
- 100 g przecieru pomidorowego
- 70 g powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki mielonej, wędzonej papryki
- 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 2-3 płaskie łyżki soli
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- olej do podsmażenia
Ketchup łączymy z przecierem i powidłami.
Dodajemy przyprawy.
Do marynaty dodajemy trybowane udka i całość porządnie mieszamy tak, by całe mięsko było pokryte.
Mięsko będzie najlepsze jeśli zostawimy je w marynacie na całą noc.
Podsmażamy na oleju z obu stron do zamknięcia mięsa.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 250^C przez około 40 minut.
U mnie podane z pieczonymi ziemniakami w ziołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz