Delikatna,cytrynowa, biszkoptowa rolada przekładana puszystą bitą śmietaną.
Szybka w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna.
Więc jeśli lubisz lekkie kremy i orzeźwiające smaki - ten przepis jest właśnie dla Ciebie :)
Przepis na blachę o wymiarach 26x40 cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier.
Do piany dorzucać po jednym żółtku.
Następnie przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszać rózgą lub szpatułką do masy.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka.
Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku.
Ostudzić.
Masa śmietankowa:
- 330 ml śmietanki 30%
- 40 g cukru pudru
- opcjonalnie można użyć śmietan-fixa
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
W cieplejsze dni pod koniec ubijania można dodać śmietan-fix w celu mocniejszego usztywnienia bitej śmietany.
Ostudzony biszkopt rozwinąć.
Nałożyć krem i zwinąć z powrotem.
Schłodzić porządnie w lodówce.
Roladę można oblać lukrem ( u mnie z dodatkiem soku z cytryny) lub tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Roladę można oblać lukrem ( u mnie z dodatkiem soku z cytryny) lub tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz