piątek, 22 listopada 2019

Rolada czekoladowa




Wilgotne, czekoladowe ciasto w formie rolady.

Krem na bazie nutelli przypadnie do gustu każdemu czekoladoholikowi i osobom mniej przepadającym za słodyczami.

Ciasto banalne w przygotowaniu, a zarazem przepyszne.

Zachęcam do wypróbowania przepisu, a także przesyłania zdjęć Waszych wypieków.

Forma 28x40cm





Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier.
Do piany dorzucać po jednym żółtku.
Następnie przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszać rózgą lub szpatułką do masy.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka.

Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku.
Ostudzić.

Krem czekoladowy:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone 
  • 4 duże łyżki nutelli
  • cukier puder do smaku
Śmietankę ubić na sztywno z mascarpone.
Do ubitej masy dodać nutellę i porządnie zmiksować.
Dosypać cukier puder do smaku.

Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć.
*Można nasączyć kawą lub likierem 
Przełożyć kremem czekoladowym.
Zwinąć z powrotem i schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzać do rozpuszczenia na małym ogniu.
Trzeba uważać, by nie doprowadzić do zagotowania.

Schłodzoną roladę oblać polewą.
Wierzch można obsypać posypką czekoladową.









SMACZNEGO :)

2 komentarze: