Wilgotne, czekoladowe ciasto w formie rolady.
Krem na bazie nutelli przypadnie do gustu każdemu czekoladoholikowi i osobom mniej przepadającym za słodyczami.
Ciasto banalne w przygotowaniu, a zarazem przepyszne.
Zachęcam do wypróbowania przepisu, a także przesyłania zdjęć Waszych wypieków.
Forma 28x40cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier.
Do piany dorzucać po jednym żółtku.
Następnie przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszać rózgą lub szpatułką do masy.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka.
Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku.
Ostudzić.
Krem czekoladowy:
Krem czekoladowy:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 4 duże łyżki nutelli
- cukier puder do smaku
Śmietankę ubić na sztywno z mascarpone.
Do ubitej masy dodać nutellę i porządnie zmiksować.
Dosypać cukier puder do smaku.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć.
*Można nasączyć kawą lub likierem
Przełożyć kremem czekoladowym.
Zwinąć z powrotem i schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzać do rozpuszczenia na małym ogniu.
Trzeba uważać, by nie doprowadzić do zagotowania.
Schłodzoną roladę oblać polewą.
Wierzch można obsypać posypką czekoladową.
SMACZNEGO :)
wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń