poniedziałek, 29 czerwca 2020

Szarlotka z bezą

Ile osób zafascynowanych pieczeniem, tyle najlepszych przepisów na szarlotki.
Każdy ma swój... sprawdzony... idealny i najlepszy na świecie...
Bywa tak, że często przekazywany z pokolenia na pokolenie i dlatego zaprezentuję Wam mój  :)
Połączenie kruchego ciasta, jabłek z cydrem i puszystej bezy.. dla mnie marzenie

Zachęcam bardzo do spróbowania, może też się w nim zakochacie i będziecie wracać do niego.
Zachęcam również do wyrażania opinii na podany przepis :)

Kruche ciasto:
  • 5 żółtek
  • 420 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki porządnie zagnieść na jednolitą masę.

2/3 ciasta wyłożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24x24 ( najlepiej z odpinaną obręczą) .
Nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 180^C.

1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce.

Nadzienie jabłkowe:
  • 1,2 kg słodkich jabłek 
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • kisiel wiśniowy
  • 300 ml cydru
  • 3 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Podsmażamy je na maśle, dodajemy oba cukry.
Gdy będą miękkie wlewamy 250 ml cydru i dusimy około 5 minut.
W pozostałym alkoholu rozrabiamy kisiel i dodajemy go do jabłek.
Całość zostawiamy na palniku jeszcze parę minut często mieszając.

Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
Pod koniec dodajemy partiami cukier.
Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując.
Dolewamy sok z cytryny, mieszamy.


Na podpieczony spód wylewamy ciepłą masę jabłkową. Wyrównujemy.
Wykładamy sztywną bezę.
Na wierzch ścieramy schłodzoną resztę ciasta.

Pieczemy w 180^c przez około 30-40 minut ( w zależności od mocy piekarnika- wierzch ciasta musi się ładnie zrumienić ).

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Aż mi się przypomniało, jak za dzieciaka zajadałem się szarlotką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu, zapach roznoszący się po domu... i smak tez mam nadzieje...przypomni lata dzieciństwa :)

      Usuń
  2. czy do bezy moge uzyc budyn czekoladowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie tak... ale smak będzie zupełnie inny i nie gwarantuję, że będzie dobrze smakować w połączeniu z jabłkami

      Usuń
  3. Ciasto wyszło super, każdy kto go spróbował był wniebowzięty. Od dzisiaj jest moim numerem jeden :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, dziękuje, dziękuje :D
      Ciesze się, że zasmakowało

      Usuń