Mimo dodatku Nutelli nie jest wcale przesłodzona.
Szybka i bezproblemowa w przygotowaniu - idealna dla osób, które nie mają cierpliwości do rozbudowanych ciast z kremami :D
Serdecznie zapraszam!
Ciasto czekoladowe:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 150 g kremu Nutella
- 5 jajek
- 190 g cukru białego
- 1,5 szklanki posiekanych włoskich orzechów
- 60 ml mleka
- 1 duża łyżka gorzkiego kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem, dodać Nutellę i całość porządnie zmiksować.
Dodawać po jednym żółtku nadal ucierając.
Do masy czekoladowej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Dodać mleko i orzechy.
Zmiksować.
Białka połączyć delikatnie z masą.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy z kominem.
Piec w 160^C 25 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170^C i piec orientacyjnie 30-40 minut (do suchego patyczka).
*Jeżeli wierzch ciasta zacznie się lekko przypalać to trzeba zakryć babkę folią aluminiową.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić i oblać upieczoną babkę.
Smacznego :)
Przepyszna!
OdpowiedzUsuńZrobiłam z pół przepisu na próbę i żałuję, w godzinę zniknęła
Dziękuję :)
UsuńU nas w domu też bardzo szybko znika