poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Kurczak Tikka Masala




Bardzo aromatyczne danie wywodzące się z Indii.
Potrawa dla pasjonatów tamtejszych smaków, dużej ilości przypraw i delikatnie pikantnego posmaku.


Potrzebne składniki do mięsa:

  • około 1 kg piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki przyprawa Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki soli 
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wsypujemy przyprawy.
Mieszamy całość razem z jogurtem.

Podsmażamy na patelni, tylko do momentu ścięcia się mięska.

Potrzebne składniki do sosu:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zmalaksowanego imbiru z czosnkiem
  • 1 duża cebula
  • 400 ml pasty curry
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka zmielonych wiórków kokosowych
  • 1 łyżka zmielonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • sok z połówki cytryny
  • natka kolendry
  • 200 ml śmietany 18%
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy imbir z czosnkiem.
Po chwili dodajemy przyprawy ( nie dodajemy Garam Masala) i podsmażamy.
Dodajemy passatę pomidorową i pastę curry.
Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu.
Jeśli sos będzie dla nas za gęsty, można dodać odrobinę wody.
Dodajemy Garam Masala, śmietanę , wiórki kokosowe, migdały i sok z cytryny.
Doprawiamy solą i cukrem do smaku.

Do sosu wrzucamy podsmażone mięso i dusimy na małym ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki.

Na sam koniec dodajemy masło i poszatkowaną natkę kolendry.




            Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz