Bardzo aromatyczne danie wywodzące się z Indii.
Potrawa dla pasjonatów tamtejszych smaków, dużej ilości przypraw i delikatnie pikantnego posmaku.
Potrzebne składniki do mięsa:
- około 1 kg piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki przyprawa Garam Masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki soli
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wsypujemy przyprawy.
Mieszamy całość razem z jogurtem.
Podsmażamy na patelni, tylko do momentu ścięcia się mięska.
Potrzebne składniki do sosu:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zmalaksowanego imbiru z czosnkiem
- 1 duża cebula
- 400 ml pasty curry
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- cukier
- 1 łyżka zmielonych wiórków kokosowych
- 1 łyżka zmielonych płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- sok z połówki cytryny
- natka kolendry
- 200 ml śmietany 18%
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy imbir z czosnkiem.
Po chwili dodajemy przyprawy ( nie dodajemy Garam Masala) i podsmażamy.
Dodajemy passatę pomidorową i pastę curry.
Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu.
Jeśli sos będzie dla nas za gęsty, można dodać odrobinę wody.
Dodajemy Garam Masala, śmietanę , wiórki kokosowe, migdały i sok z cytryny.
Doprawiamy solą i cukrem do smaku.
Do sosu wrzucamy podsmażone mięso i dusimy na małym ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki.
Na sam koniec dodajemy masło i poszatkowaną natkę kolendry.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz