niedziela, 19 kwietnia 2020

Ciasteczka maślane

Kruche, maślane ciasteczka z czekoladą.
Utrzymują świeżość do tygodnia, szybkie w przygotowaniu i mało skomplikowane.

Jeśli ktoś nie przepada za czekoladą, zamiast drobinek można dać na środek ciasteczek marmoladę.


Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • drobinki czekoladowe
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę.
Dodać żółtka i ekstrakt.
Dokładnie zmiksować.
Dodać przesiane przez sitko mąki i sól.
Utrzeć na gładką masę.
Na sam koniec dorzucić dropsy czekoladowe i całość połączyć.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wierzch spłaszczyć dłonią.
Wykładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 180^C przez około 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz