Tarta na kruchym spodzie z kremem tiramisu.
By nie było za słodko, całość przełamuje smak malin, a dodatek masła orzechowego dodaje dodatkowej chrupkości.
Zamiast malin można użyć dowolne, ulubione owoce :)
Kruchy spód:
- 180 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po upływie tego czasu wyłożyć formę do tarty o średnicy 24 cm, a spód podziurkować widelcem.
Wstawić do lodówki na 20 minut.
Piec w 190^C przez 15 minut, a następnie w 180^C przez około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Krem tiramisu:
- 4 żółtka
- 2 białka
- 500 g serka mascarpone
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki Amaretto
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Żółtka ubić z 60 g cukru pudru na puszysty krem.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo 60 g cukru pudru.
Do ubitych żółtek dodawać stopniowo mascarpone, nie przerywając miksowania.
Gdy będzie jednolita masa dolać Amaretto i dorzucić pianę z białek.
Całość porządnie zmiksować.
Odstawić do schłodzenia.
Mus z malin:
- 450 g malin
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
Maliny podgrzać z cukrem.
Zblendować, następnie wystudzić.
Do chłodnego dodać serek. Wymieszać.
Dodatkowo:
Następnie wykładamy mus z malin.
Wykładamy lekko schłodzony krem tiramisu, a wierzch posypujemy gorzkim kakao.
Smacznego :)
Jak można zaradzić w przypadku, gdy krem tiramisu wyjdzie za rzadki?
OdpowiedzUsuńUbić dodatkową ilość śmietanki i do niej dodawać partiami zbyt rzadki krem :)
OdpowiedzUsuń