Orzeszki z kremem-przepis do którego niestety trzeba mieć odpowiednią formę.
Gofrownica z wymiennymi wkładkami też doskonale sobie radzi i dobrze wypieka łupinki.
Najlepsze są na drugi dzień, gdy łupinki lekko zmiękną od kremu :D
Proponuję trzy różne kremy, każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Masło roztopić. Wystudzić.
Jajka roztrzepać trzepaczką.
Mąkę przesiać przez sito z cukrem pudrem i solą.
Do jajek dodajemy masło i suche składniki.
Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Formujemy małe kuleczki, które powinny zająć połowę wgłębienia w formie.
Pieczemy 3-4 minuty do zarumienienia.
Pieczemy 3-4 minuty do zarumienienia.
Krem kokosowy:
- 1/4 kostki margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
- wiórki kokosowe
Margarynę roztopić z cukrami i wodą.
Wystudzić.
Do zimnego dodać mleko w proszku ( trzeba szybko mieszać, żeby nie powstały grudki) i wiórki kokosowe.
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
Margarynę roztopić z cukrem, wodą i kakao.
Wystudzić.
Do zimnego dodać mleko w proszku ( trzeba szybko mieszać, żeby nie powstały grudki).
Krem orzechowy:
- 100 ml śmietanki 30%
- 1/4 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
- 100 g białej czekolady
- 30 g serka mascarpone
- 35-40 g zmielonych orzeszków ziemnych
- opcjonalnie łyżka alkoholu ( rum/wódka/likier)
Śmietankę podgrzać z czekoladą.
Dodać mleko w proszku (trzeba szybko mieszać, żeby nie powstały grudki).
Dolewamy alkohol. Mieszamy i studzimy w lodówce
Do chłodnej masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Na koniec dosypujemy orzechy.
Krem wykładamy na jedną połówkę i przykrywamy drugą.
Lekko dociskamy.
Witam... czy ciasto do łupinek wychodzi kruche?
OdpowiedzUsuńI czy zamiast cukru pudru mogę dac zwykly bialy cukier?
Witam,
UsuńCiasto wychodzi bardzo kruche.
Odnośnie cukru... cukier biały będzie lekko wyczuwalny, ponieważ nie rozpuści się w 100%