sobota, 25 kwietnia 2020

Ciabatta







Ciabatta to pszenny chlebek z chrupiącą, złotą skórką i miękkim środkiem.



Pyszny na śniadanie-szczególnie świeżo upieczony i jeszcze ciepły, na którym topi się masełko.









Potrzebne składniki:

  • 8 g suchych drożdży
  • 520 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 370 ml ciepłej wody
Mąkę mieszamy z drożdżami. 
Dodajemy sól, oliwę, mleko i wodę.
Zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno być miękkie i luźne.

Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 2 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 2 równe kulki.

Formujemy dwa podłużne bochenki chlebka.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Pieczemy w 220^C przez około pół godziny-do uzyskania złotej, chrupiącej skórki.

Po wyjęciu z piekarnika chlebek studzimy na kratce. 













Domowa Piekarnia

2 komentarze: