Ciabatta to pszenny chlebek z chrupiącą, złotą skórką i miękkim środkiem.
Pyszny na śniadanie-szczególnie świeżo upieczony i jeszcze ciepły, na którym topi się masełko.
Potrzebne składniki:
- 8 g suchych drożdży
- 520 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 370 ml ciepłej wody
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Dodajemy sól, oliwę, mleko i wodę.
Zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno być miękkie i luźne.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 2 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 2 równe kulki.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Pieczemy w 220^C przez około pół godziny-do uzyskania złotej, chrupiącej skórki.
Po wyjęciu z piekarnika chlebek studzimy na kratce.
Super miękki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię :)
Usuń