Kotlety sojowe w aromatycznym sosie.
Osobiście je uwielbiam, jeśli są zrobione
według opakowania i podane z surówką.
Dla mnie muszą być obklejone sosem i
nasiąknięte aromatami, a wtedy są przepyszne.
Serdecznie polecam i zachęcam do spróbowania przepisu :)
Potrzebne składniki:
Kotlety musimy namoczyć w bulionie na 10 minut.
Dla mnie muszą być obklejone sosem i
nasiąknięte aromatami, a wtedy są przepyszne.
Serdecznie polecam i zachęcam do spróbowania przepisu :)
- 1 opakowanie kotletów sojowych (100 g )
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 ml wody
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- papryka słodka, ostra i wędzona do smaku
Kotlety musimy namoczyć w bulionie na 10 minut.
Po tym czasie odsączyć je na papierowym ręczniku i doprawić ulubionymi przyprawami.
Rozgrzany olej kokosowy należy połączyć z mąką pszenną (trzeba szybko mieszać żeby nie powstały grudki).
Na powstałej zasmażce podsmażamy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Dolewamy wodę, sos sojowy dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dodajemy przyprawy do smaku.
Całość gotujemy na średnim ogniu 20-30 minut.
Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką lub lubczykiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz